Sunday, August 5, 2018
RESEPI KARI TELUR PECAH...
RESEPI KARI TELUR PECAH
sumber : mas-dapurmas.blogspot.com
Bahan-Bahan :
4 biji telur
8 biji bawang kecil *
2 ulas bawang putih *
2 tangkai daun kari * ( * dikisar )
3 sudu besar serbuk kari ikan/daging/ayam
Sedikit bahan penumis (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih & buah pelaga)
1 biji tomato ~ belah 4
1 biji cili merah ~ belah 2
3 cawan air atau secukupnya
1 kiub pati ayam
Garam secukupnya
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan kisar, bahan penumis dan serbuk kari (bancuh dengan sedikit air) sehingga pecah minyak dengan api perlahan (sentiasa dikacau supaya tidak hangit).
2. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih. Bila kuah mula mendidih, masukkan tomato, cili merah, garam secukup rasa, kiub pati ayam dan biarkan sekata.
3. Pecahkan telur satu persatu ke dalam mangkuk kecil dan tuangkan perlahan-lahan ke dalam kuah yang mendidih tadi.
4. Kacau perlahan-lahan dan biarkan seketika dalam 2 minit dan bolehlah tutup api. Sedia dihidangkan!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment