Langkah 1
Langkah 2
Langkah 3
Langkah 4
Siap !!!
RESEPI KARI AYAM SEDAP
sumber : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
12 ketul ayam ~ cuci bersih & toskan
2 biji kentang ~ potong empat
1 1/2 labu bawang besar saiz besar ~ hiris
6 ulas bawang putih ~ hiris
3 inci halia ~ hiris
1 asam keping
1 kotak santan kotak
Air secukupnya
10 sudu makan rempah kari Babas ~ extra chillis
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 pelepah daun kari
Garam & gula secukupnya
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis rempah penumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga) bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan.
2. Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan sedikit air supaya rempah cair. Teruskan masak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan daun kari dan kentang.
3. Selepas itu, masukkan pula ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum tambah sedikit lagi air dan biarkan mendidih.
4. Masukkan pula santan. Teruskan masak dengan api perlahan. Setelah kentang empuk/lembut, masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah yang disukai. Jika terlebih pekat, tambah air panas secukupnya dan masak lagi untuk seketika.
NOTA : Kuah kari ayam pekat seperti ini sangat sedap dimakan dengan roti jala atau lempeng...
No comments:
Post a Comment