KEK PISANG

Monday, August 27, 2018

DAGING GORENG KUNYIT...








RESIPI DAGING GORENG KUNYIT




Bahan-Bahan :

1/2  kg  daging batang pinang
2  ulas  bawang putih  ~  cincang halus
1  biji  tomato  ~  belah 6
1  biji  cili hijau  ~  hiris
1  biji  cili merah  ~  hiris
1  biji  bawang besar  ~  hiris membulat
Daun bawang secukupnya  ~  hiris kasar
Minyak masak untuk menumis


Bahan Untuk Perapan :

1  sudu besar  serbuk kunyit
1  sudu kecil  serbuk ketumbar
1  sudu kecil  serbuk jintan putih
Sedikit garam


Cara Memasak :

1.  Hiris nipis daging, bersihkan dan toskan airnya.

2.  Gaulkan daging tadi dengan bahan-bahan perapan dan perapkan seketika (anggaran 30 minit).

3.  Gorengkan daging yang telah diperap tadi di dalam minyak sehingga kering airnya.  Kacau perlahan supaya daging digoreng sekata.

4.  Apabila air daging sudah kering, masukkan bawang putih dan kacau sehingga bawang kekuningan.

5.  Masukkan cili hijau dan cili merah diikuti dengan bawang besar, tomato dan masak sehingga bawang dan tomato sedikit layu.

6.  Angkat dan taburkan dengan hirisan daun bawang.  Sedia dihidangkan...


TIPS :    Supaya daging tidak liat apabila dimasak nanti, pastikan daging dipotong mengikut arah yang bertentangan dengan garisan urat daging.  Jika tidak daging akan liat dan susah empuk...





No comments:

Post a Comment