Monday, August 27, 2018
DAGING GORENG KUNYIT...
RESIPI DAGING GORENG KUNYIT
Bahan-Bahan :
1/2 kg daging batang pinang
2 ulas bawang putih ~ cincang halus
1 biji tomato ~ belah 6
1 biji cili hijau ~ hiris
1 biji cili merah ~ hiris
1 biji bawang besar ~ hiris membulat
Daun bawang secukupnya ~ hiris kasar
Minyak masak untuk menumis
Bahan Untuk Perapan :
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
Sedikit garam
Cara Memasak :
1. Hiris nipis daging, bersihkan dan toskan airnya.
2. Gaulkan daging tadi dengan bahan-bahan perapan dan perapkan seketika (anggaran 30 minit).
3. Gorengkan daging yang telah diperap tadi di dalam minyak sehingga kering airnya. Kacau perlahan supaya daging digoreng sekata.
4. Apabila air daging sudah kering, masukkan bawang putih dan kacau sehingga bawang kekuningan.
5. Masukkan cili hijau dan cili merah diikuti dengan bawang besar, tomato dan masak sehingga bawang dan tomato sedikit layu.
6. Angkat dan taburkan dengan hirisan daun bawang. Sedia dihidangkan...
TIPS : Supaya daging tidak liat apabila dimasak nanti, pastikan daging dipotong mengikut arah yang bertentangan dengan garisan urat daging. Jika tidak daging akan liat dan susah empuk...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment