AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE
sumber : Naz@ovenkecil.blogspot.com
Bahan-Bahan :
1 paket serbuk agar-agar (10 gm/11 gm)
1 liter air (4 cawan ~ saya lebihkan lagi dalam 1/2 cawan untuk mendapatkan agar-agar yang lembut)
200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
200-250 ml santan pekat (1 cawan ~ saya guna santan kotak dalam 250 ml)
1 biji telur (saya guna gred A, masukkan dalam santan & kocok dengan garfu)
Secubit garam
2 helai daun pandan ~ cuci bersih & simpulkan
1-2 sudu besar sirap rose ATAU beberapa titis pewarna pink & perisa rose secukupnya
Cara-Cara :
1. Di dalam periuk, masakkan 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar sehingga gula larut.
2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur tadi, garam dan sirap rose.
3. Masukkan juga simpulan daun pandan. Kacau dan tunggu sehingga menggelegak atas api sederhana.
4. PENTING!!! Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit, atau boleh kuatkan api dapur dan biarkan adunan menggelegak kuat sambil dikacau-kacau untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk.
5. Apabila telah kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil, tutupkan api.
6. Basahkan loyang pilihan atau acuan-acuan kecil dengan air dan toskan. Kemudian tuangkan adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Simpan di dalam peti sejuk untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk...!!!
No comments:
Post a Comment