KEK PISANG

Sunday, September 30, 2018

AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE...








AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE
sumber :    Naz@ovenkecil.blogspot.com




Bahan-Bahan :

1  paket  serbuk agar-agar  (10 gm/11 gm)
1  liter  air  (4 cawan ~  saya lebihkan lagi dalam 1/2 cawan untuk mendapatkan agar-agar yang lembut)
200  gm gula pasir  (lebih kurang 1 cawan)
200-250  ml  santan pekat  (1 cawan  ~  saya guna santan kotak dalam 250 ml)
1  biji  telur  (saya guna gred A, masukkan dalam santan & kocok dengan garfu)
Secubit garam
2  helai  daun pandan  ~  cuci bersih & simpulkan
1-2  sudu besar  sirap rose  ATAU  beberapa titis pewarna pink & perisa rose secukupnya


Cara-Cara :

1.  Di dalam periuk, masakkan 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar sehingga gula larut.

2.  Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur tadi, garam dan sirap rose.

3.  Masukkan juga simpulan daun pandan.  Kacau dan tunggu sehingga menggelegak atas api sederhana.

4.  PENTING!!!  Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit, atau boleh kuatkan api dapur dan biarkan adunan menggelegak kuat sambil dikacau-kacau untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk.

5.  Apabila telah kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil, tutupkan api.

6.  Basahkan loyang pilihan atau acuan-acuan kecil dengan air dan toskan.  Kemudian tuangkan adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras.  Simpan di dalam peti sejuk untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk...!!!




No comments:

Post a Comment