Sunday, September 30, 2018
SAMBAL TUMIS IKAN KEMBUNG...
RESIPI SAMBAL TUMIS
IKAN KEMBUNG
sumber : Insta@resepisedap...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan kembung ~ bersihkan, kelar & lumurkan garam & serbuk kunyit
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar)
2 biji bawang besar ~ hiris kasar
Air asam jawa secukupnya
Sedikit air
Garam & gula secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng & menumis
Cara Memasak :
Ikan kembung digoreng sampai masak. Ketepikan seketika.
Panaskan minyak masak yang agak banyak supaya bahan tumis cepat garing.
Tumiskan cili kisar dengan api perlahan sehingga cili benar-benar masak dan garing. Setelah cili masak, masukkan gula secukup rasa.
Kacau rata supaya sambal berkilat dan berwarna merah cantik sebelum dimasukkan ikan yang digoreng tadi.
Masukkan air asam jawa secukupnya, air sedikit dan garam secukup rasa. Oleh kerana ikan telah masak, masakkan ikan seketika sahaja.
Kacau sehingga sambal pecah minyak lagi. Akhir sekali, masukkan bawang besar yang telah dihiris. Kacau sehingga bawang layu, barulah ditutup api.
Sedia dihidangkan...
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment