KEK PISANG

Saturday, September 1, 2018

LOMPANG BERLAUK/SERUNDING...







RESIPI LOMPANG BERLAUK/SERUNDING
sumber :    Majalah SAJI Februari 2018/Chef Asma




Bahan A :

100  gm  tepung beras
1  sudu besar  tepung jagung
250  ml  air
Sedikit kapur sirih  (saya guna 1/4 sudu teh)


Bahan B :

50  gm  gula pasir
250  ml  air
1  helai  daun pandan  ~  cuci bersih & simpulkan


Bahan Inti Berlauk :

2  biji  ubi kentang  ~  potong kiub
200  gm  ayam kisar
20  gm  rempah kari daging
10  gm  udang kering  ~  tumbuk kasar
2  ulas  bawang putih  ~  kisar
3  ulas  bawang merah  ~  kisar
1/2  cm  halia  ~  kisar
1/2  labu  bawang besar  ~  potong dadu
3  tangkai  daun kari
Sedikit kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang
Sedikit bunga cengkih
Sedikit buah pelaga
Minyak masak untuk menumis
Garam & gula secukupnya


Bahan Hiasan :

2  tangkai  daun sup  ~  cincang
2  tangkai  daun bawang  ~  cincang
2  tangkai  cili merah  ~  cincang
Sedikit bawang goreng


Cara-Cara :

1.  INTI BERLAUK :   Panaskan minyak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang putih, bawang merah, halia, daun kari dan rempah kari sehingga wangi.  Masukkan kentang dan sedikit air.

2.  Kemudian, masukkan ayam kisar, udang kering dan bawang besar.  Masak sehingga kering, tambahkan garam dan gula secukup rasa.  Ketepikan.

3.  LOMPANG :   Bancuh kesemua bahan A.  Kacau rata.  Ketepikan.

4.  Larutkan bahan B, masak sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam bahan A.

5.  Tapis dan terus kukus di dalam acuan lompang.  Kukus selama 1/2 jam.  (Adunan boleh juga dibahagi dua dan letak warna pilihan).

6.  Kukus dengan api yang kuat untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.

7.  Setelah masak, letakkan inti berlauk di atas permukaan lompang dan hiaskan dengan daun sup, daun bawang, cili merah dan bawang goreng...

NOTA :   saya letakkan lebihan inti dari Pulut Serunding


Bahan Serunding Kelapa :
sumber :   Teratak Mutiara Kasih.blogspot.com

1/2  biji  kelapa parut putih
2  sudu besar  udang kering  ~  tumbuk kasar
1  ulas  bawang putih *
1  batang  serai *
1  ulas  bawang merah *
1/2  cm  halia *
1  cm  kunyit hidup *   ( * ditumbuk )
2  sudu besar  cili giling
2  sudu besar  gula atau secukupnya
Sedikit garam
Minyak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya, tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga garing.  Masukkan cili giling, tumis lagi sehingga pecah minyak.

2.  Masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau rata.  Masukkan kelapa parut, gaul sebati.  Kacau sehingga inti kering.  Sesuaikan rasa biar ada sedikit pedas, manis-manis dan masin.  Tutup api.  Ketepikan.  Hidangkan bersama Pulut (juga boleh digunakan sebagai inti Cucur Badak)...





No comments:

Post a Comment