Thursday, September 13, 2018
IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU...
RESIPI IKAN KEMBUNG SAMBAL HIJAU
sumber : Majalah SAJI Januari 2018
Bahan-Bahan :
2-4 ekor ikan kembung saiz sederhana ~ boleh juga dilumur dengan sedikit garam & kunyit
2 helai daun limau purut ~ dicarik
Sedikit garam & gula
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Kisar :
6 tangkai cili hijau
4 tangkai cili padi
1 batang serai
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara Memasak :
1. Gorengkan ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan kesemua bahan kisar di dalam mesin pengisar. Kisarkan sehingga halus.
3. Tinggalkan sedikit minyak gorengan ikan tadi dan tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga garing dan wangi.
4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
5. Kemudian masukkan pula daun limau purut. Apabila sambal sudah masak, tuangkan ke atas badan ikan yang telah digoreng tadi. Sedia dihidangkan.!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment