KEK PISANG

Wednesday, September 5, 2018

CUCUR KENTANG...









RESIPI CUCUR KENTANG
sumber :    yatiememories...




Bahan-Bahan :

2  cawan  kentang yang telah direbus empuk & ditoskan
2  cawan  air
1/2  biji  bawang besar *
2  ulas  bawang putih *
1  tangkai  cili merah *
1/2  cawan  ikan bilis *  ~  buang kotoran, cuci bersih & toskan  ( * bahan-bahan bertanda * dikisar halus )
2 1/2  cawan  tepung gandum
1/2  batang  lobak merah  ~  disagat memanjang  (tambahan)
Daun sup/daun bawang  ~  dihiris halus  (tak letak)
Sedikit garam
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng


Cara-Cara :

1.  Blend/kisar kentang rebus bersama air, masukkan sekali ikan bilis, cili merah, bawang putih dan bawang besar, kisar sebati.

2.  Masukkan tepung gandum ke dalam bekas dan tuangkan bahan-bahan kisar tadi berserta dengan parutan lobak merah (jika guna) dan gaul sebati.

3.  Campurkan semua bahan-bahan hirisan, garam dan gaul sebati.

4.  Panaskan minyak masak secukupnya dan gorengkan adunan cucur sehingga masak keperangan.  Hidangkan panas-panas bersama sos pilihan...

NOTA :    Saya gunakan tangan saja untuk menjemput adunan cucur ini tapi pastikan jari dibasahkan sedikit dengan air supaya mudah menjemput adunan ke dalam kuali...

No comments:

Post a Comment