KEK PISANG

Tuesday, September 18, 2018

KURMA TELUR BENDI...






RESIPI KURMA TELUR BENDI




Bahan-Bahan :

6  biji  telur ayam  ~  direbus & kupas kulitnya
200  ml  santan kotak
1  cawan  air
2  sudu besar  rempah kurma
1  sudu besar  serbuk ketumbar
10  biji  bendi
1/2  batang  lobak merah  ~  potong memanjang
2  biji  cili hijau  ~  dihiris kasar
2  biji  cili merah  ~  dihiris kasar
1  biji  bawang Holland  ~  belah empat
1  biji  tomato  ~  belah empat
1  keping  asam gelugor
1  sudu kecil  serbuk lada sulah
3  sudu besar  minyak masak
Sedikit daun ketumbar  ~  hiris kasar
Garam & gula secukup rasa


Bahan Hirisan :

4  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
3  cm  halia muda


Bahan Rempah Tumis :

1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
3  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga


Cara Memasak :

1.  Cucuk-cucuk telur rebus dengan garfu kemudian ketepikan seketika.

2.  Panaskan minyak masak (3 sudu besar), tumiskan rempah penumis (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga) bersama bahan hirisan sehingga wangi.

3.  Masukkan rempah kurma yang dicampur dengan serbuk ketumbar dan dibancuh dengan sedikit air.

4.  Kacau rata sehingga pecah minyak, masukkan lobak merah, asam gelugor serta air.  Biarkan seketika sehingga lobak merah sedikit lembut.

5.  Setelah mendidih, masukkan santan, telur dan bendi.  Biarkan sehingga mendidih seketika.  Sentiasa dikacau agar santan tidak pecah.

6.  Kecilkan api dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada sulah secukup rasa.

7.  Setelah kuah pekat, masukkan bawang besar, tomato yang dibelah empat serta cili hijau dan cili merah.

8.  Kacau seketika dan masukkan daun ketumbar.  Tutup api dan Kurma Telur sedia dihidangkan...






No comments:

Post a Comment