APAM PUTRI AYU JAGUNG
sumber : www.rasa.my
1/2 adunan : 22 keping
Bahan-Bahan :
2 cawan tepung gandum *
1 sudu kecil baking powder *
2 sudu kecil soda bikarbonate * ( * disatukan & diayak )
2 biji telur (saya guna gred A)
1 cawan gula halus/gula kastor
1 1/2 sudu kecil ovalette
2 sudu besar krimer jagung (saya guna jenama 'Ayam')
1 sudu besar perisa jagung
1 cawan santan pekat
Pewarna kuning secukupnya
1 biji kelapa parut (putih sahaja), dikukus dahulu **
1 sudu besar tepung jagung **
Garam secukup rasa ** ( ** disatukan )
Cara-Cara :
1. Satukan santan pekat, krimer jagung dan perisa jagung dan diblend/dikisar sehingga isi jagung hancur.
2. Telur dan gula halus dipukul sebati.
3. Masukkan ovalette, pukul lagi sehingga kembang dan gebu.
4. Perlahankan mixer, masukkan sedikit demi sedikit santan dan tepung gandum berselang-seli. Ulang sehingga habis.
5. Titiskan sedikit sahaja pewarna kuning. Kacau kaup balikkan sehingga adunan sebati.
6. Isikan kelapa parut di dalam acuan. Tekankan padat-padat pada acuan.
7. Tuangkan adunan dan kukus selama 10-15 minit sehingga masak. Api perlahan.
8. Keluarkan kuih dari acuan apabila ianya telah sejuk...
No comments:
Post a Comment