KEK PISANG

Wednesday, December 26, 2018

KUIH APAM MANJA...








KUIH APAM MANJA@
APAM TOKYO
sumber :    www.rasa.my




Bahan-Bahan :

1  cawan  tepung gandum *  (saya lebihkan jadi 1 1/4 cawan)
1/2  sudu teh  baking powder *  ( * diayak bersama )
1  biji  telur  (saya guna gred A)
1/4  cawan  gula kastor
1/2  cawan  susu segar/susu cair
1/2  cawan  air 
1  sudu besar  marjerin   ~  cairkan
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning,  jika suka


Cara-Cara :

1.  Bagi menyediakan kulit apam, pukul telur dan gula kastor sehingga kembang.

2.  Kemudian masukkan bahan-bahan lain.  Kacau lagi sehingga sebati.

3.  Sendukkan atau guna sudu gulai, adunan ke atas kuali tidak lekat, biarkan bahagian atas mengering; tidak perlu diterbalikkan kemudian sudukan inti pilihan secukupnya.  (saya guna inti kaya).

4.  Lipat apam dan kepitkan bahagian atas tengahnya.  Ulang langkah sama sehingga semua adunan habis.

5.  Sedia untuk dinikmati.


Bahan Inti Kaya :

60  gm  gula pasir
125  ml  air panas
1  sudu besar  tepung jagung
170  gm  gula kastor
300  ml  santan
3  biji  telur  (saya guna gred A)
Daun pandan
Secubit garam


Cara Penyediaan :

1.  Masak gula pasir menjadi gula hangus.  Masukkan air panas.

2.  Satukan semua bahan-bahan lain dan bancuh sehingga larut.

3.  Tuangkan bancuhan ke dalam periuk berisi gula hangus.  Masak sehingga likat.

4.  Jika nak hasilkan kaya yang seperti dijual di kedai, bila dah masak, kisar seketika.  Hasilnya memang cantik licin.  (Jangan lupa buang daun pandan)...




No comments:

Post a Comment