Wednesday, December 5, 2018
AYAM MASAK ASAM PEDAS...
AYAM MASAK ASAM PEDAS
sumber : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ dipotong kecil
1 batang serai ~ dititik
Daun kesum secukupnya
1 tangkai bunga kantan ~ dibelah 5
8 biji bendi (saya tambah)
Air asam jawa (50 gm asam jawa + 1 cawan air)
3 cawan air
Sedikit lada hitam ~ tumbuk kasar
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
30 tangkai cili kering ~ gunting, rendam & toskan
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Sebesar saiz ibu jari belacan
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya. Tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai sehingga garing.
2. Masukkan ayam, bunga kantan dan daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali/periuk sehingga ayam agak mengecut.
3. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati. Masukkan pula garam dan lada hitam. Gaul sebati. Tambahkan air secukupnya.
4. Akhir sekali, masukkan kacang bendi, tutup kuali/periuk dan tunggu sehingga ayam dan kacang bendi empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal.
5. Sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment