KEK PISANG

Wednesday, December 5, 2018

AYAM MASAK ASAM PEDAS...








AYAM MASAK ASAM PEDAS
sumber :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong kecil
1  batang  serai  ~  dititik
Daun kesum secukupnya
1  tangkai  bunga kantan  ~  dibelah 5
8  biji  bendi  (saya tambah)
Air asam jawa  (50 gm  asam jawa + 1 cawan air)
3  cawan  air
Sedikit lada hitam  ~  tumbuk kasar
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis


Bahan Kisar :

30  tangkai  cili kering  ~  gunting, rendam & toskan
7  ulas  bawang merah
5  ulas  bawang putih
1  inci  kunyit hidup
1  inci  halia
Sebesar saiz ibu jari  belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya.  Tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai sehingga garing.

2.  Masukkan ayam, bunga kantan dan daun kesum.  Gaul sebati dan tutup kuali/periuk sehingga ayam agak mengecut.

3.  Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.  Masukkan pula garam dan lada hitam.  Gaul sebati.  Tambahkan air secukupnya.

4.  Akhir sekali, masukkan kacang bendi, tutup kuali/periuk dan tunggu sehingga ayam dan kacang bendi empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal.

5.  Sedia dihidangkan...




No comments:

Post a Comment