Tuesday, December 11, 2018
KARI IKAN TANPA SANTAN...
KARI IKAN TANPA SANTAN
sumber : MyResipi.com
Bahan-Bahan :
5 ekor ikan kembung sederhana besar atau ikan pilihan
3 sudu besar rempah kari Cap Babas
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih * ( * ditumbuk lumat )
2 biji bawang besar **
3 biji cili hijau ** ( ** dimesin halus )
3 biji bawang merah #
2 ulas bawang putih # ( # dihiris )
Air asam jawa secukupnya untuk kuah
1 biji tomato ~ belah 4
4 biji bendi
2 biji cili hijau ~ belah 2
Sedikit daun bawang & daun sup ~ potong 2 cm panjang
Garam & gula secukup rasa
1 sudu kecil halba campur
2 tangkai daun kari
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris dicampur dengan halba campur dan daun kari sehingga kekuningan.
2. Masukkan rempah kari yang ditambah dengan bawang yang telah ditumbuk serta ditambah air dan sedikit air asam jawa. Masak sehingga pecah minyak.
3. Setelah pecah minyak, masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dimesin halus tadi.
4. Masukkan bendi dan setelah bendi empuk, masukkan air asam jawa secukupnya.
5. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, tomato, garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir sekali apabila ikan dah masak, masukkan daun sup dan daun bawang serta cili hijau yang dibelah dua. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment