CUCUR KENTANG SEDAP
sumber : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
250 gm tepung gandum
3 biji bawang merah ~ hiris halus
1 biji ubi kentang ~ kupas kulit & potong dadu kecil
1/4 batang lobak merah ~ sagat kasar (saya tambah)
Secekak daun kucai atau daun bawang ~ potong pendek
1/2 sudu kecil garam
Secubit gula
1 biji telur
200 ml air ~ lebih kurang
Sedikit air panas
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-Cara :
1. Satukan tepung gandum dengan daun kucai, kentang, lobak merah, bawang merah, gula dan garam.
2. Gaulkan sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit dan sebiji telur. Kacau adunan sehingga rata.
3. Masukkan sedikit air panas dan kacau adunan. Jangan kacau terlalu sebati supaya tepung tidak tepu.
4. Panaskan minyak masak dan pastikan ianya betul-betul panas sebelum digoreng cucur sehingga garing. Jika mahu ianya cantik, gunakan hujung jari untuk memasukkan adunan ke dalam kuali. Jika tidak, boleh juga menggunakan sudu.
SAMBAL CUKA :
Bahan-Bahan :
2-3 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
1/2 sudu besar garam
2 sudu besar cuka masakan
1 sudu besar gula ~ boleh ditambah jika suka
Cara-Cara :
1. Hiris bawang putih dan cili merah sebelum ditumbuk bersama garam sehingga lumat. Masukkan gula dan cuka masakan.
2. Tekan-tekankan dengan lesung batu supaya kesemua bahan bergaul sebati. Perasakan dan bolehlah dihidangkan...
No comments:
Post a Comment