KUIH BAKAR JAGUNG
sumber : Fiza's Cooking
loyang : 8 inci
Bahan-Bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 cawan susu sejat/susu cair
3/4 cawan gula
2 biji telur (saya guna gred A)
1 tin jagung manis ala krim (saya guna 1 cawan jer)
1 sudu teh esen vanilla atau esen jagung
1 sudu besar mentega
Sedikit pewarna kuning
Sedikit bijan
Cara-Cara :
1. Kisar semua bahan sehingga sebati kecuali jagung, mentega dan bijan di dalam blender/pengisar.
2. Masukkan jagung dan kisar sebentar sahaja.
3. Panaskan loyang di atas dapur sebentar, masukkan mentega dan biarkan cair. Tuangkan adunan yang di blender/kisar tadi ke dalam loyang dan taburkan bijan.
4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180'C selama 1 jam; dan 10 minit terakhir tukarkan kepada api atas sahaja untuk menjadikan kuih lebih berkerak...
No comments:
Post a Comment