KEK PISANG

Friday, December 21, 2018

PORTUGESE EGG TART...


Tart shell siap beli di bakery...








PORTUGESE EGG TART
sumber :    siraplimau.com/you tube.com
kredit :    Faridah Ainuddin




Bahan-Bahan :

Puff pastry ready made  (jenama KAWAN) secukupnya atau readymade shell


Bahan Kastad :

4  biji  telur  (saya guna gred A)
Sedikit esen vanilla
150  ml  air
250  ml  susu full cream  (saya guna jenama Dutch Lady)
120  gm  gula kastor
1  sudu besar  tepung jagung


Cara-Cara :

1.  Canaikan manja kulit pastri, jangan nipis sangat.  Letakkan tepung sedikit biar tidak melekat.

2.  Potong pastri lebih besar dari acuan.  Sekeping pastri boleh buat 5 biji tart.  Lebihan tepi-tepi itu masih boleh diguna, bulatkan kemudian canai semula.

3.  Masukkan pastri ke dalam acuan muffin, tekan-tekan bagi rapat ke dinding.  Jangan bagi ada gelembung udara.  Lebihan yang terkeluar dari acuan potong, lalukan dengan pisau.  Ketepikan seketika.  Panaskan oven sementara kita buat kastad.

4.  Bahan untuk kastad tadi campurkan semua.  Kacau sebati.  Adunan kastad tadi ditapis dahulu kemudian tuangkan ke dalam acuan.  Bakar pada suhu 200'C selama 40 minit hingga masak keperangan...




No comments:

Post a Comment