KEK PISANG

Tuesday, December 25, 2018

CROISSANT CARAMEL BREAD PUDDING...








CROISSANT CARAMEL BREAD PUDDING
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

3  batang  roti croissant@roti tanduk  (beli di Tesco)
1  genggam  chocolate chip
2  biji  telur gred A  ~  dipukul sedikit dengan garfu
200  ml  whipping cream 'Dairy'
60  ml  susu segar
1/2  sudu besar  mentega
45  ml  air
1/2  cawan  gula pasir
1/2  sudu teh  esen vanilla


Cara-Cara :

1.  Lenserkan acuan kaca tahan panas berukuran 5" x 7" x 1.5" dengan mentega.  (saya guna ramekin).  Roti croissant@roti tanduk dipotong-potong, kalau anda nak siat-siat/carik-carik juga boleh.  Susun di dalam bekas kaca tadi rata-rata dan ketepikan seketika.

2.  Masukkan gula pasir ke dalam periuk bersama air.  Masak dengan api sederhana sehingga gula bertukar perang.  Kacau selalu dan pastikan jangan sampai gula jadi terlalu gelap, nanti pahit.  Masukkan mentega, kacau rata dan tuangkan susu segar dan whipping cream ke dalamnya, berhati-hati.  Kacau sehingga semua sebati dan matikan api.

3.  Masukkan sedikit bancuhan karamel (anggaran 1/3 cawan) ke dalam telur dan pukul dengan whisk sehingga sebati kemudian tuangkan baki bancuhan karamel ke dalam telur, kacau dan masukkan esen vanilla.  Perlahan-lahan tuangkan ke dalam bekas kaca berisi roti tadi.  Biarkan selama 10 minit sehingga roti kembang, tekan-tekan sedikit permukaannya.

4.  Taburkan chocolate chip rata-rata dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175'C selama 25-30 minit atau sehingga masak.  Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.  Sedap dimakan bersama ais krim perisa vanilla.

Nota :    Jika permukaan pudding anda cepat perang tetapi masih belum masak, tutup permukaannya dengan aluminium foil dan sambung membakar sehingga pudding masak...





No comments:

Post a Comment