KEK PISANG

Saturday, December 8, 2018

SOTONG MENTEGA ALA NOGORI...








SOTONG/UDANG MENTEGA ALA NOGORI
sumber :    Majalah SAJI Januari 2018




Bahan-Bahan :

500  gm  sotong  (resipi asal guna udang)
1  cawan  santan
2  sudu besar  krim keju
2  biji  kuning telur  ~  kacau-kacau
5  tangkai  cili padi  ~  diracik
3  tangkai  daun kari
2  sudu besar  minyak masak
3  sudu besar  mentega  ~  untuk telur
3  sudu besar  mentega
2  sudu besar  tepung gandum


Cara Memasak :

1.  Sotong/udang yang telah dibersihkan, gaulkan dengan sedikit tepung gandum.  Goreng sotong/udang dengan api besar serta minyak yang betul-betul panas.  Angkat dan toskan sotong/udang apabila bertukar warna merah.  Ketepikan.

2.  Panaskan minyak, cairkan mentega.  Pastikan minyak betul-betul panas dan api besar.  Tapiskan kuning telur ke dalam kuali sambil dikacau laju-laju sehingga berkirai.  Angkat telur dan toskan minyak.  Ketepikan.

3.  Kemudian di dalam kuali lain yang bersih, cairkan mentega selebihnya, goreng daun kari dan cili padi sehingga naik bau.

4.  Masukkan santan dan krim keju.  Kacau sebati.

5.  Akhir sekali masukkan sotong/udang yang telah digoreng tadi.  Gaul rata sehingga sotong/udang bersalut krim.  Angkat dan hidangkan dengan kuning telur mengikut kreativiti anda...



Rupa kurang menarik memandangkan sotong yang digunakan bersaiz kecil, tersilap beli tapi rasa tetap sedap...


No comments:

Post a Comment