SOTONG/UDANG MENTEGA ALA NOGORI
sumber : Majalah SAJI Januari 2018
Bahan-Bahan :
500 gm sotong (resipi asal guna udang)
1 cawan santan
2 sudu besar krim keju
2 biji kuning telur ~ kacau-kacau
5 tangkai cili padi ~ diracik
3 tangkai daun kari
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar mentega ~ untuk telur
3 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
Cara Memasak :
1. Sotong/udang yang telah dibersihkan, gaulkan dengan sedikit tepung gandum. Goreng sotong/udang dengan api besar serta minyak yang betul-betul panas. Angkat dan toskan sotong/udang apabila bertukar warna merah. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, cairkan mentega. Pastikan minyak betul-betul panas dan api besar. Tapiskan kuning telur ke dalam kuali sambil dikacau laju-laju sehingga berkirai. Angkat telur dan toskan minyak. Ketepikan.
3. Kemudian di dalam kuali lain yang bersih, cairkan mentega selebihnya, goreng daun kari dan cili padi sehingga naik bau.
4. Masukkan santan dan krim keju. Kacau sebati.
5. Akhir sekali masukkan sotong/udang yang telah digoreng tadi. Gaul rata sehingga sotong/udang bersalut krim. Angkat dan hidangkan dengan kuning telur mengikut kreativiti anda...
Rupa kurang menarik memandangkan sotong yang digunakan bersaiz kecil, tersilap beli tapi rasa tetap sedap...
No comments:
Post a Comment