Saturday, December 29, 2018
TUMIS AIR LABU MANIS...
TUMIS AIR LABU MANIS
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
500 gm labu manis ~ kupas kulit & dipotong kiub sederhana besar
8 tangkai kacang panjang ~ dikerat 1 1/2 inci panjang, cuci & toskan (skip)
1/2 kiub pati ikan bilis
1 sudu besar udang kering ~ rendam, toskan & tumbuk hancur (saya guna ikan bilis)
1 biji bawang besar saiz sederhana ~ hiris halus
4 ulas bawang putih ~ dititik
1 batang serai ~ dititik (saya guna daun kunyit, dicarik)
3/4 sudu kecil lada hitam biji ~ ditumbuk halus
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis hirisan bawang, bawang putih, serai dan udang kering hingga harum dan bawang sedikit layu. Masukkan sedikit serbuk kunyit dan tuangkan air secukupnya. Tambahkan labu manis dan kiub pati ikan bilis. Biarkan mendidih.
2. Bila labu 1/2 empuk, masukkan kacang panjang, lada hitam dan perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap hingga labu manis empuk tapi tidak hancur. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan...
Info : Penggunaan lada hitam biji dalam masakan ini bukannya apa, memandangkan sayur labu manis ada unsur sayur sejuk, jadi letak lada hitam sebagai penghangatnya...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment