KEK PISANG

Sunday, December 30, 2018

PENGAT KELADI & KELEDEK...








PENGAT KELADI & KELEDEK




Bahan-Bahan :

300  gm  keladi *
150  gm  keledek merah *
150  gm  keledek kuning *  ( * kupas kulit, cuci & dipotong dadu )
1/2  cawan  sagu biji
5  cawan  santan
1/4  cawan  gula pasir
1/4  cawan  gula merah atau gula melaka
2  helai  daun pandan  ~  cuci & disimpul
Sedikit garam


Cara-Cara :

1.  Masukkan santan di dalam periuk sambil kacau di atas api perlahan.
2.  Masukkan gula pasir, gula merah, garam, biji sagu, daun pandan, keledek merah dan kuning dan keladi.
3.  Kacau hingga mendidih dan keladi dan keledek empuk.  Tutup api.
4.  Sedia dihidangkan. 

Nota :   Keladi jangan terlalu lama dimasak sebab keladi cepat empuk...




No comments:

Post a Comment