RESIPI APPLE PIE
Bahan-Bahan :
Puff pastry secukupnya
1 biji kuning telur ~ untuk disapu atas puff
Bahan Inti :
4 biji epal hijau Granny Smith ~ buang kulit & potong dadu kecil
1/2 cawan gula perang atau secukup manis yang disukai
Sedikit garam
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air
1 biji lemon ~ perah ambil jusnya
Parutan dari 1 biji lemon
Sedikit kranberi kering
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
Cara-Cara :
1. Satukan kesemua bahan inti kecuali tepung jagung. Masak sehingga gula cair dan air/jus dari apple keluar. Biarkan seketika anggaran dalam 10 minit.
2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak sehingga pekat. Kacau-kacau selalu agar ianya tidak hangit.
3. Isikan ke dalam kulit pastry. Lipatkan pastry dan tekankan keliling pastry dengan garfu agar inti tidak terkeluar ketika dibakar. Kelarkan sedikit bahagian atas pastry dengan pisau kemudian sapukan kuning telur dan bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan pada suhu 200'C. (boleh 'ON' kan kipas jika ada untuk pembakaran sekata)...
No comments:
Post a Comment