KEK PISANG

Saturday, December 8, 2018

TUMIS PETOLA...








RESIPI TUMIS PETOLA




Bahan-Bahan :

1  batang  petola saiz sederhana  ~  buang kulit kerasnya & potong sesuai selera
1/4  batang  lobak merah  ~  hiris bulat
1  sudu makan  ikan bilis  ~  tumbuk kasar
2  ulas  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *  ( * dihiris )
1  tangkai  cili merah  ~  hiris serong
Garam & serbuk lada sulah secukupnya
Air secukupnya
Minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

Panaskan minyak masak secukupnya di dalam periuk/kuali.
Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dihiris sehingga wangi.
Masukkan ikan bilis yang ditumbuk kasar tadi, kacau rata.
Masukkan lobak merah dan air secukupnya.
Biarkan mendidih dan lobak merah sedikit lembut.
Akhir sekali masukkan petola dan hirisan cili merah.
Biarkan seketika sehingga petola sedikit lembut.
Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk lada sulah secukupnya.
Tutup api dan sedia dihidangkan...



No comments:

Post a Comment