RESIPI AKOK ROTI
sumber : ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-Bahan :
4 biji telur gred A
100 ml santan
100 ml air
90 gm nisan Kelantan/gula melaka
100 gm roti putih ~ timbang bahagian putih saja
1 helai daun pandan ~ disimpul
1/2 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 160'C, sapukan sedikit minyak/cooking spray pada acuan muffin. Ketepikan.
2. Masak air bersama nisan Kelantan, daun pandan sehingga nisan larut, menggunakan api sederhana kecil.
3. Dalam pengisar, masukkan roti, air nisan dan santan, kisarkan sekejap sekadar roti hancur kemudian masukkan telur, esen vanilla, garam dan kisarkan sebati biar menjadi macam berpasir halus gitu, jangan kisar sampai berkrim ye.
4. Tuangkan separuh ke dalam acuan, bakar selama 35-40 minit. (masa bakar kuih akan menggelembung penuh dalam acuan).
5. Keluarkan dari acuan, terbalikkan kuih biar bahagian bawah duduk atas, maknanya yang berkedut tu rupa bawah kuih, permukaannya tidak berkedut...
No comments:
Post a Comment