sebelum dibakar
selepas dibakar
KEK MARBLE HORLICK
sumber : Fiza's Cooking...
Bahan A : (diayak)
250 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik@baking powder
Bahan B :
250 gm mentega
180 gm gula halus@gula kastor
4 biji telur gred A
100 gm serbuk Horlick
50 ml susu cair
2 sudu besar serbuk koko
Bahan C : (hiasan)
Chocolate chip & Badam keping/badam nib secukupnya
Cara-Cara :
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sehingga sebati.
2. Masukkan pula tepung yang diayak bersama serbuk penaik berselang-seli dengan susu cair sambil dipukul lagi. Seterusnya masukkan Horlick, putar dan bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian adunan dibiarkan asal dan satu bahagian adunan lagi dicampurkan dengan serbuk koko dan gaul sebati.
3. Tuangkan adunan berselang-seli sehingga habis ke dalam loyang bersaiz 9 inci bulat/persegi, gris dan alas dengan kertas minyak. Lorekkan dengan lidi sate untuk mendapatkan corak marble. Taburkan juga chocolate chip dan badam keping di atasnya.
4. Bakar pada suhu 150'C atau 180'C selama 45 minit sehingga 1 jam (bergantung kepada oven masing-masing...oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu), sehingga masak...
No comments:
Post a Comment