KEK PISANG

Monday, November 19, 2018

KEK MARBLE HORLICK...


 sebelum dibakar
 selepas dibakar





KEK MARBLE HORLICK
sumber :    Fiza's Cooking...




Bahan A :  (diayak)

250  gm  tepung gandum
1  sudu teh  serbuk penaik@baking powder


Bahan B :

250  gm  mentega
180  gm  gula halus@gula kastor
4  biji  telur gred A
100  gm  serbuk Horlick
50  ml  susu cair
2  sudu besar  serbuk koko


Bahan C :  (hiasan)

Chocolate chip & Badam keping/badam nib secukupnya


Cara-Cara :

1.  Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan masukkan telur sebiji demi sebiji.  Pukul sehingga sebati.

2.  Masukkan pula tepung yang diayak bersama serbuk penaik berselang-seli dengan susu cair sambil dipukul lagi.  Seterusnya masukkan Horlick, putar dan bahagikan adunan kepada 2 bahagian.  Satu bahagian adunan dibiarkan asal dan satu bahagian adunan lagi dicampurkan dengan serbuk koko dan gaul sebati.

3.  Tuangkan adunan berselang-seli sehingga habis ke dalam loyang bersaiz 9 inci bulat/persegi, gris dan alas dengan kertas minyak.  Lorekkan dengan lidi sate untuk mendapatkan corak marble.  Taburkan juga chocolate chip dan badam keping di atasnya.

4.  Bakar pada suhu 150'C atau 180'C selama 45 minit sehingga 1 jam (bergantung kepada oven masing-masing...oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu), sehingga masak...







No comments:

Post a Comment