KEK PISANG

Friday, November 2, 2018

LEMAK CILI PADI TELUR...








LEMAK CILI PADI TELUR AYAM
DENGAN KACANG PANJANG




Bahan-Bahan :

5  biji  telur ayam
6  batang  kacang panjang  ~  potong pendek
1  kotak kecil  santan
3  cawan  air
10  biji  cili padi *  (boleh tambah jika suka lebih pedas)
1  inci  kunyit hidup *
2  biji  bawang merah *
4  ulas  bawang putih *
1/2  inci  halia *
1  helai  daun bay kering
1  batang  serai  ~  ketuk
1  keping  asam gelugur
Garam secukupnya


Cara Memasak :

Tumbuk lumat bahan bertanda (*).
Campurkan santan dengan air di dalam periuk.
Masukkan bahan tumbuk, asam gelugur, daun bay dan serai, didihkan dengan api sederhana.
Pecahkan telur sebiji demi sebiji di dalam mangkuk
Tuangkan telur yang di dalam mangkuk tadi ke dalam kuah santan sebiji demi sebiji perlahan-lahan.
Biarkan mendidih perlahan-lahan dan jangan dikacau hingga kuning telur mengeras.
Masukkan garam dan serbuk perasa (jika guna) diikuti dengan kacang panjang.
Didihkan sekejap dan sesuaikan rasa.  Tutup api.
(** Sebaiknya kacang panjang dimasak sekejap sahaja dan tidak sampai terlalu layu)...





No comments:

Post a Comment