Thursday, November 1, 2018
PHAD PHED KAI ORI THAI...
RESIPI PHAD PHED KAI ORI THAILAND
sumber : FB@ResepiSedap
kredit to : Sue Arini Sue
Bahan Rencah :
3 batang serai
Sedikit lengkuas
Sedikit halia
6 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Cili api ikut suka ~ bergantung nak pedas mana
Sedikit cili kering ~ rendam dalam air panas seketika
Sedikit belacan
Bahan Lain :
1/2 ekor ayam ~ potong kecil
4-5 tangkai kacang panjang ~ potong pendek
Terung pipit secukupnya (saya ganti dengan 1/2 batang lobak merah dihiris bulat)
2-3 helai daun limau purut ~ hiris halus
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Kisar bahan rencah sehingga halus. Panaskan minyak dan tumiskan sehingga pecah minyak. Masukkan ayam, masak sehingga betul-betul masak.
2. Setelah ayam kelihatan agak garing dan masak, masukkan lobak merah, kacang panjang dan hirisan daun limau purut.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan sebati.
4. Sesuaikan rasa dan setelah sayur masak, tutup api, angkat dan hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment