Friday, November 9, 2018
NASI HUJAN PANAS & DALCA VERSI KELANTAN...
RESEPI DALCA DAGING/AYAM
VERSI KELANTAN
sumber : LiNaPg@TeratakMutiaraKasih...
Bahan-Bahan :
300 gm daging tetel/daging cincang/ayam dipotong kecil
1 paket kecil rempah dalca (jika tiada boleh guna rempah kari ayam/daging pun ok)
1 labu bawang besar *
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 cm halia *
3 hiris lengkuas * ( * dikisar )
3 sudu besar cili giling
1 biji terung panjang, kerat-kerat
Sedikit kacang panjang, kerat-kerat
2 biji kentang, potong kiub
1 batang lobak merah, potong baji
2 biji cili merah, patah-patahkan
2 biji cili hijau, patah-patahkan
1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugur
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Minyak masak secukupnya
Air secukupnya
Garam & gula/serbuk perasa secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga terbit bau. Kemudian masukkan bahan kisar, dan tumis sehingga agak garing sedikit.
2. Sementara itu satukan rempah kari dan cili giling, campurkan dengan sedikit air, jadikan pes pekat. Apabila bahan tumisan garing, masukkan pes rempah dan tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daging/ayam, gaulkan bersama rempah sehingga sebati. Biarkan sebentar sehingga daging/ayam kecut dan mesra dengan rempah tumisan.
4. Masukkan asam gelugur, sedikit garam dan gula/serbuk perasa. Tambahkan air sama paras dengan daging/ayam. Masukkan kentang. Biarkan daging/ayam dan kentang empuk.
5. Setelah itu masukkan santan dan tambahkan air secukupnya. Renehkan sebentar.
6. Masukkan lobak merah dan terung. Masak sehingga daging/ayam empuk begitu juga dengan sayur-sayuran tadi.
7. Sesuaikan rasanya. Tambahkan garam dan gula/serbuk perasa sesedap rasa. Akhir sekali masukkan kacang panjang, cili merah dan cili hijau. Biarkan selama 1 minit, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...
NOTA : Dalca Daging/Ayam versi Kelantan ini tidak menggunakan kacang dhal. Resepi seakan gulai kawah tetapi agak ceroi/cair sedikit dan ditambahkan sayuran yang sesuai. Dalca ini selalunya dihidangkan di majlis kenduri-kendara...sangat sedap.!!!
RESEPI NASI HUJAN PANAS
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
4 cawan beras basmathi (saya guna basmathi Moghul Faiza)
5 cawan air (saya guna air biasa + 1 kiub pati ayam; Atau boleh juga guna air rebusan ayam)
1 cawan susu sejat IDEAL
2 helai daun pandan, disimpul
1 inci halia, hiris
3 ulas bawang putih, titik
1 biji bawang besar, hiris
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu makan penuh minyak sapi Atau mentega
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna makanan : merah, hijau & kuning dibancuh dengan 1/2 sudu kecil air untuk setiap warna
Bahan Hiasan :
Hirisan daun sup/daun bawang
Gajus yang digoreng
Bawang goreng
Kismis
Kacang pis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak sapi/mentega di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga harum. Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan. Tumis sehingga layu dan wangi. Masukkan beras dan kacau rata. Goreng beras tadi selama 1 minit. Matikan api.
2. Alihkan beras ke dalam periuk nasi elektrik. Tuangkan air (atau air yang dicampur pati ayam) dan juga susu sejat, tambahkan garam secukup rasa dan gaul rata. Masak nasi seperti biasa. Bila kering, buat beberapa lubang pada nasi tadi dan setiap lubang tuangkan warna-warna berbeza. Biarkan sekejap, bila nasi masak, matikan suis.
3. Taburkan kismis dan gajus (tinggalkan sedikit untuk hiasan), gunakan chopstick, gemburkan nasi tadi sehingga nasi menjadi berwarna-warni. Berhati-hati agar nasi tidak patah. Biarkan sekejap. Taburkan baki kismis, gajus dan juga hirisan daun bawang/daun sup, kacang pis dan bawang goreng sebelum dihidangkan...Siap !!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment