Tuesday, November 27, 2018
IKAN MASAK KICAP...
IKAN KEMBUNG MASAK KICAP
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan kembung saiz besar (saya guna 6 ekor saiz kecil)
1/2 inci halia ~ diketuk
3 ulas bawang putih ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dihiris bulat & leraikan
1 biji cili merah ~ hiris serong
1 biji cili hijau ~ hiris serong
1/4 sudu kecil cuka masakan
5 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1/3 sudu kecil serbuk lada sulah
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/3 cawan air
Garam & gula secukupnya
Hirisan daun bawang ~ untuk hiasan
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Ikan kembung disiang, cuci bersih dan kelar sedikit. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam hingga rata. Kemudian goreng hingga masak, tidak perlu sampai garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih hingga harum. Masukkan sos tiram dan kacau rata. Tuangkan air, masukkan kicap pekat, kicap lemak manis dan cuka masakan. Kacau dan biarkan mendidih.
3. Masukkan bawang besar dan ikan. Kacau perlahan dan tambahkan hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah. Kacau dan masak sekejap. Sesuaikan rasanya dan tutup api. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment