KEK PISANG

Thursday, November 22, 2018

PELBAGAI MENU IKAN...







IKAN SELAR GORENG BERLADO
sumber :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

4-5  ekor  ikan selar  ~  lumur garam kunyit
1  biji  tomato  ~  kisar sedikit hancur
2  sudu besar  cili kering kisar
Garam & gula secukupnya
Minyak masak


Bahan Tumbuk :

5  tangkai  cili merah saiz panjang
1  biji  bawang besar
3  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng garing ikan selar.  Angkat dan toskan.

2.  Dalam kuali lain, panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi dan masukkan cili kisar.  Tumis sehingga cili kisar masak, garing dan pecah minyak.

3.  Masukkan tomato yang dikisar sedikit halus.  Kacau rata.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Kacau rata.

4.  Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng.  Kacau rata sambal berlado dengan ikan.  Sesuaikan rasa, tutup api.  Sedia dihidangkan...


NOTA :   Sedap juga jika dimasukkan sehelai daun kunyit...








ASAM REBUS IKAN PARI DENGAN BENDI




Bahan-Bahan :

2  keping  ikan pari  ~  potong ikut suka, cuci bersih-bersih & toskan
3-4  ulas  bawang merah *
1/2  inci  kunyit hidup *
1/2  inci  lengkuas *
2  biji  cili padi merah atau 1 biji cili merah
1-2  keping  asam gelugor
2  kuntum  bunga kantan
10  biji  kacang bendi
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Kisar atau tumbuk bahan-bahan bertanda (*) kemudian baru masukkan cili padi dan tumbuk separuh lumat.

2.  Dalam periuk, satukan bahan tumbuk, asam gelugor, bunga kantan dan 2-3 cawan air, masak sehingga mendidih.

3.  Masukkan ikan dan perasa secukup rasa kemudian masukkan kacang bendi dan masak sekejap sekadar kacang bendi layu saja.








SAMBAL TUMIS SARDIN
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

1  tin  besar  sardin
1  biji  bawang besar  ~  hiris bulat
1  biji  tomato  ~  dibelah 6  (tambahan)
Air asam jawa secukupnya atau 1/4 keping asam gelugor
1  sudu kecil  garam halus
Gula secukupnya


Bahan Kisar :

6  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
10-15  tangkai  cili kering  ~  rebus dulu hingga lembut


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng ikan sardin seketika.  Tutup kuali supaya ianya tidak meletup dan mengotorkan dapur.  Angkat dan ketepikan.

2.  Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar sehingga cili benar-benar masak dan terbit minyak.  Masukkan sedikit gula dan kacau lagi kemudian masukkan sedikit air asam jawa atau asam gelugor.  Kalau telah rasa masam, bolehlah dikeluarkan asam gelugor.

3.  Masukkan sos sardin ke dalamnya dan garam secukup rasa.  Kacau rata.  Jika kering, masukkan sedikit air.

4.  Akhir sekali, masukkan ikan sardin, tomato dan bawang besar.  Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah yang diingini.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment