Thursday, November 15, 2018
IKAN SIAKAP SOS HITAM...
IKAN SIAKAP SOS HITAM
sumber : yatiememories...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan siakap sederhana besar ~ cuci bersih, toskan & kelar-kelar
1 labu bawang besar ~ didadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
3 cm halia ~ dicincang
2 sudu besar cili kisar@cili giling
2 sudu besar kicap pekat ABC
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil cuka masakan
Sedikit air (anggaran 1/3 cawan)
Garam & gula secukup rasa
1/3 biji cili benggala merah *
1/3 biji cili benggala kuning * ( * dipotong dadu ) (saya guna lada merah & lada hijau dihiris serong)
1/2 batang lobak merah ~ hiris bulat
Daun bawang secukupnya ~ dihiris, untuk hiasan
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak yang banyak dan goreng terendam sehingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan yang sesuai.
2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan cili giling dan kacau, masak sehingga naik minyak sedikit.
4. Masukkan kesemua jenis sos, cuka masakan dan sedikit air. Masak biarkan mendidih.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak lagi biar kuah pekat sedikit.
6. Akhir sekali masukkan kesemua sayuran dan masak sebentar (jangan biarkan sayuran terlalu layu).
7. Seimbangkan rasa dan tutup api. Tuangkan ke atas ikan siakap yang digoreng tadi rata-rata. Hidangkan dengan hirisan daun bawang...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment