Friday, November 2, 2018
IKAN GORENG TAUCU KICAP...
IKAN GORENG TAUCU KICAP
sumber : Majalah RASA November 2018
Bahan-Bahan :
3 ketul ikan kerapu/senangin (saya guna ikan kembung)
1/2 cawan taucu ~ toskan airnya
4 sudu makan kicap manis
1 biji timun ~ buang empulur & potong memanjang
6 biji cili padi ~ ketuk
1 biji cili merah ~ potong serong
1 labu bawang besar ~ potong bulat
MAGGI Cukup Rasa secukupnya
Minyak masak secukupnya
Cara Memasak :
1. Lumur ikan dengan sesudu makan MAGGI Cukup Rasa.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ikan hingga garing. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar hingga wangi.
4. Masukkan ikan goreng, taucu, kicap pekat manis, timun, cili padi dan cili merah.
5. Biarkan masak beberapa minit hingga semua bahan sebati. Tambah sedikit air jika perlu.
6. Tambah sesudu teh MAGGI Cukup Rasa. Gaul sebati dan hidangkan.
TIPS : Seeloknya taucu hendaklah dicuci dan buang airnya. Ini untuk mengelakkan rasa masin berlebihan pada masakan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment