KEK PISANG

Friday, November 2, 2018

IKAN GORENG TAUCU KICAP...








IKAN GORENG TAUCU KICAP
sumber :    Majalah RASA November 2018




Bahan-Bahan :

3  ketul  ikan kerapu/senangin  (saya guna ikan kembung)
1/2  cawan  taucu  ~  toskan airnya
4  sudu makan  kicap manis
1  biji  timun  ~  buang empulur & potong memanjang
6  biji  cili padi  ~  ketuk
1  biji  cili merah  ~  potong serong
1  labu  bawang besar  ~  potong bulat
MAGGI Cukup Rasa secukupnya
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Lumur ikan dengan sesudu makan MAGGI Cukup Rasa.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Goreng ikan hingga garing.  Ketepikan.
3.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.  Tumis bawang besar hingga wangi.
4.  Masukkan ikan goreng, taucu, kicap pekat manis, timun, cili padi dan cili merah.
5.  Biarkan masak beberapa minit hingga semua bahan sebati.  Tambah sedikit air jika perlu.
6.  Tambah sesudu teh MAGGI Cukup Rasa.  Gaul sebati dan hidangkan.


TIPS :    Seeloknya taucu hendaklah dicuci dan buang airnya.  Ini untuk mengelakkan rasa masin berlebihan pada masakan...





No comments:

Post a Comment