KEK PISANG

Sunday, November 18, 2018

ZUCCHINI BREAD...








ZUCCHINI BREAD
sumber :    Fiza's Cooking...




Bahan A :

1/2  cawan  buah-buahan kering@mixed fruit
1  cawan  zucchini@timun Jepun  ~  parut dengan kulitnya sekali
1/2  cawan  epal hijau parut  ~  kupas kulitnya terlebih dahulu  (saya guna sebiji epal)


Bahan B :  (diayak)

1 1/2  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  soda bikarbonat
1/4  sudu teh  serbuk penaik
1/4  sudu teh  garam
1/2  sudu teh  serbuk kulit kayu manis


Bahan C :

1/2  cawan  minyak jagung  (saya guna minyak masak jer)
1  cawan  gula kastor
2  biji  telur gred A
1  sudu teh  esen vanilla


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven terlebih dahulu.  Sapu loyang bersaiz 5"x9" (loaf pan) dengan mentega dan ketepikan.  Sementara itu, masukkan semua bahan C ke dalam mangkuk pengadun dan pukul sehingga gula hancur dan adunan berkrim.

2.  Masukkan parutan zucchini dan epal dan dipukul lagi.

3.  Masukkan pula bahan-bahan B sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi.  Akhir sekali masukkan buah-buahan campuran dan dikaupbalik sebentar.  Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan.

4.  Bakar selama 45 minit atau sehingga masak dengan suhu oven 180'C.  Uji samada ia telah masak dengan mencucukkan lidi sate ditengah kek tersebut.  Jika lidi sate tersebut bersih tanpa ada adunan yang melekat, ia telah masak dengan sempurna...





No comments:

Post a Comment