KEK PISANG

Thursday, November 29, 2018

STEW AYAM...








RESIPI STEW AYAM
sumber :    TeratakMutiaraKasih...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  potong kecil-kecil
2  biji  kentang Holland  ~  potong kiub
1/2  batang  lobak merah  ~  potong baji
2  ulas  bawang putih  ~  ketuk & cincang
1/2  labu  bawang besar  ~  cincang/dadu
1  kuntum  bunga lawang
1  batang  kulit kayu manis
1/2  inci  halia  ~  mayang halus
2  helai  daun bay
1  sudu besar  tepung jagung atau tepung gandum
1  sudu besar  kicap manis
2  sudu besar  sos tiram
4  tangkai  cili kering  ~  digunting  (suka pedas letak lebih)
1  kiub  pati ayam
2  labu  bawang Holland  ~  belah 4 setiap satu
Minyak masak
Air
Garam & gula/serbuk perasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan 1 senduk gulai minyak masak.  Masukkan ayam, goreng sekejap sehingga pucat.  Angkat dan ketepikan.

2.  Guna minyak yang sama (jika kurang tambahkan sedikit lagi).  Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bawang besar cincang, bawang putih, halia, cili kering dan daun bay.  Tumis sehingga terbit bau dan sedikit garing.  Jangan lama sangat nanti pahit.

3.  Kemudian masukkan tepung jagung/tepung gandum, kacau laju-laju untuk membuat proses browning.  Ketika ini boleh juga dimasukkan bahan lain (lobak merah, kentang, kicap dan sos tiram).

4.  Masukkan ayam (yang telah dibuat browning tadi).  Kacau sebati.  Masukkan air secukupnya dan kiub pati ayam.

5.  Masak sehingga ayam dan sayur-sayuran empuk@lembut.  Masukkan bawang besar (yang dibelah 4).  Sesuaikan rasanya, tambahkan garam dan gula/serbuk perasa jika perlu.  Renehkan sekejap lagi supaya kuah menjadi pekat.

6.  Dah siap, tutup api.  Stew ini sedap dimakan bersama roti/nasi putih...




No comments:

Post a Comment