Saturday, February 4, 2017
ASAM PEDAS IKAN PARI...
ASAM PEDAS IKAN PARI
rujukan : buku resipi...
Bahan A :
4 keping ikan pari - cuci bersih & dipotong ikut citarasa
1 mangkuk kecil air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Bahan B : (Dikisar)
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering (direndam dengan air panas)
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci belacan
Bahan C :
2 tangkai daun kesum
4-6 batang kacang bendi
1 batang serai - diketuk
2 helai daun limau purut
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak secukupnya dan masukkan bahan B. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan air asam jawa dan kacau lagi.
3. Apabila kuah sudah mula mendidih, masukkan ikan. Biarkan seketika.
4. Kemudian masukkan bahan C. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak seketika.
5. Tutup api. Sedia dihidangkan.
TIP : Enak dimakan bersama nasi panas. Ikan pari boleh juga digantikan dengan ikan tenggiri...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment