KEK PISANG

Wednesday, February 15, 2017

MASAK LEMAK KACANG PANJANG...









MASAK LEMAK KACANG PANJANG
rujukan  :    majalahrasa...




Bahan-Bahan :

500  gm  kacang panjang  -  dipotong 2 inci panjang
4  biji  cili merah  -  dihiris
3  biji  bawang merah  -  dihiris
2  ulas  bawang putih  -  dihiris
2  sudu makan  udang kering/ikan bilis
1  keping  tauhu  -  dipotong kiub (tambahan)
1  cawan  santan pekat
2  cawan  air
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Masukkan santan dan air ke dalam periuk.  Kemudian tambahkan bahan-bahan hiris dan udang kering/ikan bilis.
2.  Setelah mendidih, masukkan kacang panjang dan tauhu.  Masak sehingga kacang empuk.
3.  Perasakan dengan garam serta gula secukup rasa.
4.  Angkat dan sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment