KEK PISANG

Thursday, February 16, 2017

RENDANG...










RENDANG AYAM




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  dipotong ikut suka
1  cawan  santan
1  sudu makan  kerisik
1  sudu makan  gula melaka
1  helai  daun kunyit  -  dihiris halus
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan Kisar :

5  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
10  tangkai  cili kering  -  rendam seketika & toskan
1  inci  lengkuas
1  inci  halia
1  inci  kunyit hidup
2  batang  serai


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Masukkan bahan yang dikisar dan goreng sehingga naik bau.
2.  Masukkan ayam dan kacau rata.  Biarkan ayam empuk dan masak sebati bersama rempah.
3.  Masukkan santan, garam, gula dan gula melaka.  Biarkan mendidih dan agak pekat.
4.  Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
5.  Biarkan seketika dan tutup api.

No comments:

Post a Comment