KEK PISANG

Wednesday, February 15, 2017

SAMBAL DAGING...










SAMBAL DAGING
rujukan  :   buku masakan Chef Hanieliza...




Bahan-Bahan :

500  gm  daging  -  dihiris nipis & kecil  (saya guna daging batang pinang)
1  labu  bawang besar  -  dipotong bulat
3  sudu besar  sos tomato
2  batang  serai  -  dititik
5  helai  daun limau purut
3  sudu besar  minyak masak
1  sudu kecil  gula
Garam secukup rasa


Bahan Kisar :

20  tangkai  cili kering  -  direndam dalam air panas sehingga lembut & toskan
10  ulas  bawang kecil
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bahan yang dikisar sehingga wangi dan naik minyak.
2.  Masukkan daging yang sudah dibasuh dan toskan.
3.  Masakkan sehingga daging lembut.
4.  Masukkan sos tomato, garam dan gula secukupnya.  Kemudian kacau rata.
5.  Masukkan bawang besar dan daun limau purut.  Kacau rata sekali lagi.
6.  Sesuaikan rasa garam dan sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment