KEK PISANG

Friday, February 17, 2017

KAILAN IKAN MASIN...









KAILAN IKAN MASIN
rujukan  :    jendeladapursurianti...




Bahan-Bahan :

2  ikat  sayur kailan  -  dicuci bersih & dipotong
5  ulas  bawang putih  -  diketuk
1  labu  bawang besar  -  dipotong baji
2  biji  cili merah  -  dihiris
2  keping  ikan tenggiri jeruk  -   dibersihkan & dipotong kecil
1  biji  limau kasturi  -  diperah ambil jusnya
2  sudu makan  sos tiram
sedikit air
sedikit minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak, gorengkan ikan tenggiri sehingga  sedikit garing.  Masukkan bawang putih, kacau rata sehingga harum baunya.
2.  Masukkan sedikit air dan sos tiram.  Biarkan mendidih sekejap.
3.  Masukkan kailan bersama bawang besar dan cili merah serta air perahan limau.  Kacau rata sebentar.
4.  Tutup api, sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment