KEK PISANG

Monday, February 27, 2017

MASAK LEMAK PETOLA...









MASAK LEMAK PETOLA
oleh  :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

1  batang  petola segi  (anggaran 500 gm)
10  ekor  udang segar  -  kupas kulit & cuci bersih
1  cawan  santan pekat
1  cawan  air
1  peket kecil  suun  -  direndam dalam air hingga lembut
2  keping  tauhu  -  dipotong kiub
Garam secukup rasa


Bahan Hiris :

3  ulas  bawang merah
1  ulas  bawang putih
1  tangkai  cili merah  (saya tak letak tiada stok)


Cara Memasak :

1.  Petola dibuang kulit dan dipotong/hiris bulat dan cuci bersih.
2.  Masukkan semua bahan kecuali santan dan suun ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
3.  Masukkan santan, suun dan masak hingga mendidih sekali lagi.  Sesuaikan rasa dan tutup api.
4.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment