Thursday, February 16, 2017
PUFF SARDIN BAWANG...
PUFF SARDIN BAWANG
rujukan : M. RASA Dis. 2016...
Bahan-Bahan :
Puff pastry secukupnya (jenama KAWAN)
Kuning telur secukupnya - untuk disapu atas puff
Bahan-Bahan Inti :
150 gm isi sardin (dalam tin kecil) - toskan
2 labu bawang besar - potong dadu
2 biji cili merah - buang biji & cincang/hiris
Daun bawang secukupnya - cincang
3-4 biji cili padi - cincang (boleh tambah lebih jika ingin pedas)
Garam & lada sulah secukup rasa
Cara-Cara :
1. Keluarkan puff pastry dari peti sejuk dan biarkan ia pada suhu bilik. Ketepikan.
2. Campurkan kesemua bahan inti di dalam mangkuk dan gaul rata.
3. Terap/bentukkan puff pastry mengikut citarasa dan isi sesudu inti ke dalamnya. Tutup puff pastry dan rapikan tepinya menggunakan garfu. Susunkan ke dalam dulang pembakar yang telah ditabur dengan sedikit tepung. Sapu sedikit kuning telur ke atas puff. Tabur dengan sedikit bijan hitam jika suka.
4. Bakar pada suhu 170'C selama 10-15 minit atau hingga puff keperangan-perangan.
5. Keluarkan dan sedia untuk dinikmati...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment