KEK PISANG

Thursday, February 16, 2017

PUFF SARDIN BAWANG...











PUFF SARDIN BAWANG
rujukan :   M. RASA Dis. 2016...




Bahan-Bahan :

Puff pastry secukupnya (jenama KAWAN)
Kuning telur secukupnya  -  untuk disapu atas puff


Bahan-Bahan Inti :

150  gm  isi sardin (dalam tin kecil) -  toskan
2  labu  bawang besar  -  potong dadu
2  biji  cili merah  -  buang biji & cincang/hiris
Daun bawang secukupnya  -  cincang
3-4  biji  cili padi  -  cincang  (boleh tambah lebih jika ingin pedas)
Garam & lada sulah secukup rasa


Cara-Cara :

1.  Keluarkan puff pastry dari peti sejuk dan biarkan ia pada suhu bilik.  Ketepikan.

2.  Campurkan kesemua bahan inti di dalam mangkuk dan gaul rata.

3.  Terap/bentukkan  puff pastry mengikut citarasa dan isi sesudu inti ke dalamnya.  Tutup puff pastry dan rapikan tepinya menggunakan garfu.  Susunkan ke dalam dulang pembakar yang telah ditabur dengan sedikit tepung.  Sapu sedikit kuning telur ke atas puff.  Tabur dengan sedikit bijan hitam jika suka.

4.  Bakar pada suhu 170'C selama 10-15 minit atau hingga puff keperangan-perangan.

5.  Keluarkan dan sedia untuk dinikmati...

No comments:

Post a Comment