KEK PISANG

Friday, February 17, 2017

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI...









ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
rujukan  :    buku masakan...




Bahan A :

4  keping  ikan tenggiri
1  mangkuk kecil  air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan B :  (Dikisar)

1  labu  bawang besar
5  ulas  bawang putih
10  tangkai  cili kering  -  direndam dalam air panas seketika
1  inci  halia
1  inci  belacan


Bahan C :

2  tangkai  daun kesum
2  biji  tomato  -  dibelah 4 setiap satu
1  batang  serai  -  dititik
2  helai  daun limau purut


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan masukkan bahan B.  Tumis sehingga naik bau dan naik minyak.
2.  Campurkan air asam jawa dan kacau lagi.
3.  Apabila kuah sudah mula mendidih, masukkan ikan.
4.  Masukkan bahan C.  Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.  Masak seketika.
5.  Tutup api.  Sedia dihidangkan bersama nasi panas...

No comments:

Post a Comment