Friday, February 17, 2017
ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI...
ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
rujukan : buku masakan...
Bahan A :
4 keping ikan tenggiri
1 mangkuk kecil air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Bahan B : (Dikisar)
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering - direndam dalam air panas seketika
1 inci halia
1 inci belacan
Bahan C :
2 tangkai daun kesum
2 biji tomato - dibelah 4 setiap satu
1 batang serai - dititik
2 helai daun limau purut
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan B. Tumis sehingga naik bau dan naik minyak.
2. Campurkan air asam jawa dan kacau lagi.
3. Apabila kuah sudah mula mendidih, masukkan ikan.
4. Masukkan bahan C. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak seketika.
5. Tutup api. Sedia dihidangkan bersama nasi panas...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment