KEK PISANG

Wednesday, July 2, 2014

AIR BARLI








AIR BARLI
sumber  :  citarasawan, thanks..



Bahan-bahan : 

  100  gm   barli
1200  gm   air
  100  gm   halwa kundur
    50  gm   gula batu/gula batu perang
sedikit pewarna pilihan (jika suka)


Cara Penyediaan :

1.   Cuci bersih barli, rebus bersama air selama 1 jam atau sehingga airnya menjadi putih.
2.   Masukkan halwa kundur dan gula batu, renehkan sehingga air tinggal separuh.
3.   Angkat dan tapiskan airnya ke dalam jag.  Tambahkan sedikit pewarna pilihan (jika guna).
4.   Apabila menghidang, masukkan air barli, biji barli dan halwa kundur bersama air batu ataupun boleh dihidang panas.
5.   Untuk lebih kesegaran, tambahkan jus lemon atau limau nipis ke dalamnya.

No comments:

Post a Comment