KEK PISANG

Saturday, July 19, 2014

TAT NENAS TULIP











TAT NENAS TULIP
sumber dari  :  Kak Anim & Azlita Masam Manis, thanks




Bahan-bahan :

115  gm   mentega
115  gm   minyak sapi
   1   biji   telur 'B'
430  gm   tepung gandum
Sedikit garam
Air sejuk secukupnya


Cara-cara :

     Pecahkan telur di dalam bekas adunan.  Masukkan mentega dan minyak sapi.  Gaulkan sehingga sebati dengan menggunakan whisk tangan.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit.  (Tidak perlu guna air sejuk tetapi setelah adunan menjadi doh rehatkan sebentar di dalam peti ais tetapi tambahkan sedikit air sejuk jika adunan agak kering).
     Bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit atau sehingga masak sepenuhnya.


Jem Nenas :  Kak Anim

10  biji   nenas  (disagat & ditoskan airnya)
  3  kampit  gula pasir
Sedikit pewarna kuning


Cara-cara :

     Kacau nenas dan gula hingga sebati.  Masak menggunakan api sederhana.  Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.  Kacau hingga kering dengan api perlahan.  Sejukkan dahulu sebelum digunakan.

1 comment: