Tuesday, July 15, 2014
AYAM GORENG KUNYIT - IFTAR 17
AYAM GORENG KUNYIT
buku '101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib' Chef Hanieliza
Bahan-bahan :
500 gm ayam tanpa kulit (dipotong kecil)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
20 tangkai kacang pis
5 biji jagung muda
1 labu bawang besar (dihiris)
1 biji tomato (dipotong kecil - tak letak)
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Tumisan :
1 inci halia *
3 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 biji cili merah * (* dihiris)
Cara Membuat :
1. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Panaskan sedikit minyak masak di dalam pemanggang ajaib dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga wangi.
3. Masukkan ayam, kacang pis dan jagung muda. Tutupkan pemanggang ajaib dan masak selama 5 minit dengan api kecil.
4. Masukkan bawang besar dan tomato (jika guna). Kacau rata. Hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment