Sunday, July 13, 2014
CARAMEL
CARAMEL
sumber : Pn. Norela Nuruddin, UITM Shah Alam
Bahan-bahan :
5 biji telur 'B'
1 tin susu cair
1 tin air (sukat gunakan tin susu cair)
1/2 cawan susu pekat
1 tsp esen vanilla
1 1/2 cawan gula pasir (dibuat gula hangus)
1 tbsp tepung kastad
Acuan : 8 inci bulat
Cara-cara :
1. Buatkan gula hangus dahulu kemudian tuangkan ke dalam acuan dan ketepikan.
2. Campurkan kesemua bahan di atas dan pukul sehingga sebati kecuali air gula hangus.
3. Panaskan kukusan. Tuangkan adunan caramel ke dalam acuan berisi air gula hangus tadi.
4. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya. Sejukkan di dalam peti sejuk. (sekiranya suka bolehlah dimakan dengan fruit cocktail/ais krim vanilla dll).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment