KEK PISANG

Sunday, July 20, 2014

BISKUT SARANG SEMUT









BISKUT SARANG SEMUT
buku 'Resipi Biskut & Kek' Chef Hanieliza



Bahan A :

250  gm   mentega
100  gm   gula halus
300  gm   tepung gandum  (diayak)
100  gm   tepung jagung  (diayak)
  50  gm   tepung kastad  (diayak)
    1  biji   kuning telur 'B'
    1  tsp   esen vanilla


Bahan B (Hiasan) :

Sedikit chocolate rice
Sedikit gula-gula manik warna-warni
Acuan kertas kecil secukupnya


Cara Membuat :

1.   Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang.
2.   Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3.   Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastad dan gaul rata.
4.   Parutkan adunan ke dalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam acuan kertas.
5.   Taburkan chocolate rice dan gula-gula manik warna-warni.
6.   Bakar di dalam oven pada suhu 180'C sehingga masak (anggaran 15-20 minit).
7.   Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment