KEK PISANG

Tuesday, July 8, 2014

BISKUT BUNGA DAHLIA











BISKUT BUNGA DAHLIA
buku resipi 'Jamuan Biskut' Chef Zubaidah Che Pa



Bahan A :

160  gm   mentega
  60  gm   gula aising


Bahan B :

    1  biji   kuning telur 'B'
 1/2  tsp   esen vanilla


Bahan C :

100  gm   tepung jagung
  50  gm   tepung kastad
150  gm   tepung gandum


Hiasan :

pewarna merah dan hijau
ceri merah dan hijau  -  dipotong kecil-kecil


Cara-cara :

1.   Sebatikan bahan-bahan A.
2.   Masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga sebati.
3.   Masukkan semua bahan C dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
4.   Bahagikan kepada dua bahagian.  Satu bahagian warnakan merah dan satu bahagian lagi hijau.
5.   Masukkan doh ke dalam acuan semperit dan paipkan bentuk bunga di atas dulang pembakar yang telah digirs.  Hiaskan dengan ceri merah/hijau di atas biskut.
6.   Bakar dalam ketuhar pada suhu 150'C selama 30 minit.

2 comments: