Monday, July 7, 2014
IFTAR - 9
AGAR-AGAR SANTAN CENDOL GULA MELAKA
resipi asal : yatiememories; thanks
sumber : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air (1 liter)
1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm)
1/4 cawan gula pasir
250 ml santan pekat (atau 100 ml santan pekat & selebihnya tambahkan air)
150 gm cendol (ditoskan airnya)
1 biji telur (masukkan dalam santan & dikocok sedikit dengan garfu)
2 helai daun pandan (dibasuh & disimpul)
Secubit garam
Cara Memasak :
1. Masak gula melaka, gula pasir bersama 1 cawan air. Masukkan daun pandan yang disimpul. Masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau. Bila dah siap, tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan. (Guna air yang dari 4 cawan).
2. Di dalam periuk bersih, masak 2 cawan air bersama dengan serbuk agar-agar. Masak sehingga mendidih.
3. Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah dikacau hingga mendidih.
4. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.
5. Kacau dan tunggu hingga menggelegak di atas api sederhana. PENTING!!! Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit. Sentiasa dikacau untuk mengelakkan adunan melimpah dari periuk. Adunan agar-agar ini nanti akan kelihatan jadi berbintil-bintil. Masukkan cendol, kacau sebati. Tutupkan api.
6. Basahkan loyang pilihan (saya guna loyang saiz 9 inci persegi). Kemudian tuangkan adunan agar-agar santan cendol dan biarkan mengeras. Boleh disimpan di dalam peti sejuk untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment