KEK PISANG

Friday, July 4, 2014

KUE TIAU GORENG







KUE TIAU GORENG
sumber :  Azie Kitchen ; thanks




Bahan-bahan :

    2  bungkus  kue tiau  (dilerai-lerai)
200  gm  udang  (dibuang kulit)
200  gm  isi kerang 
    2  keping  fish cake  (dihiris nipis)
    2  ikat  kucai 
100  gm   taugeh
    4  biji   telur


Bahan Tumbuk :

5  ulas  bawang putih
4  biji   bawang merah
2  sb    cili kisar


Bahan Sos :

4  sudu besar  sos tiram
4  sudu besar  kicap manis
4  sudu besar  kicap cair
2  sudu besar  sos ikan
sedikit minyak bijan


Cara Memasak :

     Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dengan cili kisar sehingga cukup masak.  Masukkan udang, isi kerang, fish cake dan kacau sampai masak.  Masukkan kesemua bahan sos dan gaul rata.  Masukkan kue tiau diikuti dengan kucai, taugeh dan kacau lagi.  Ketepikan sedikit kue tiau dan masukkan telur.  Dikacau hingga agak mengeras, digaul rata dengan kue tiau.  Sesuaikan rasanya dan bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment