Friday, July 18, 2014
BISKUT BADAM RANGUP BIJAN HITAM
BISKUT BADAM RANGUP BIJAN HITAM
sumber dari : DaputTanpaSempadan - CMG, thanks...
Bahan-bahan :
150 gm mentega
125 gm gula aising (ayak dulu)
1 biji telur gred 'A' (berat lebih kurang 60 gm sebiji)
1/2 tsp esen vanilla
100 gm tepung gandum *
100 gm tepung kastad *
75 gm tepung jagung/corn starch * (* disatukan & diayak)
50 gm serbuk badam
50 gm tepung gandum (extra - tambah jika adunan lembik)
1 tbsp bijan hitam
Hiasan :
1 biji kuning telur
Badam cincang atau hirisan secukupnya (dibakar sekejap)
Cara-cara :
1. Putar mentega dan gula aising sehingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Teruskan putar sehingga gebu.
2. Sementara itu gaulkan serbuk badam, bijan hitam bersama tepung yang telah diayak tadi, kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat di tangan (gunakan tepung extra jika adunan masih melekit).
3. Canaikan doh dan terapkan dengan acuan pilihan, susunkan di atas dulang pembakar...sapu kuning telur...hiaskan dengan badam cincang.
4. Bakar pada suhu 150'C selama 25-25 minit.
Labels:
Biskut/Cookies
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Rajin nya zara.. hantar sebalang rumah akak ehe :)
ReplyDeleteUntuk anak-anak..jika dekat pasti kak hantar sebalang ke rumah mu..
ReplyDelete